21 Martie 2018Sursa: Compartiment Relatii Publice

POLIȚIȘTII DE LA RUTIERĂ VĂ RECOMANDĂ:

În vederea prevenirii producerii accidentelor de circulaţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud face următoarele recomandări conducătorilor auto:

  • Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
  • În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor!
  • în situaţia în care acestea vă deplasați pe drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, atragem atenţia asupra obligativităţii dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, iar pentru cele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să aibă montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate;
  • Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
  • Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acționaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
  • Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Recomandăm folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţii de ceaţă densă;

De asemenea, în zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că există posibilitatea ca aceştia să nu se asigure atunci când traversează!

  • În acelaşi timp, pietonilor le recomandăm să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.
  • Nu traversaţi drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce v-aţi asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde!
  • Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii!