02 Mai 2022Sursa: Compartimentul Relații Publice

Acțiune a polițiștilor la un târg de cabaline

La data de 1 mai a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat o acțiune de verificare a unui târg de cai.

Activitățile de control au fost desfășurate cu sprijinul polițiștiilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Ordine Publică, al specialiștilor criminaliști și au beneficiat de suportul Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

 

În urma activităților desfășurate și al controlului efectuat, polițiștii au constatat 3 infracțiuni: 2 infracțiuni cu privire la circulația autovehiculelor pe drumurile publice, conform prevederilor OUG 195/2002 și una conform prevederilor Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

 

Întrucât s-a constatat faptul că târgul se desfășoară fără îndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege si fără autorizație de funcționare, polițiștii au luat măsura opririi activităților și evacuării tuturor persoanelor și animalelor.

 

Ca măsuri contravenționale polițiștii au aplicat 41 de sancțiuni, în valoare totală de aproape 49.000 de lei. Acestea au vizat încălcări ale următoarelor prevederi legale:  Legea 205/2004 privind protecția animalelor, Hotărârea de Guvern 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor,  Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, Ordonanța de Urgență 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și Legea 232/2003 privind privind corelarea unor dispozitii din legislatia financiar-fiscală.

 

De asemenea, ca măsuri complementare, polițiștii au dispus ridicarea a 3 certificate de înmatriculare și confiscarea sumei de 119.5 lei.

 

32 de persoane au fost legitimate și 56 de cabaline au fost verificate.

În cadrul activităților, polițiștii au beneficiat și de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi „Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud.